MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Gemeente Midden-Delfland 1ste Nederlandse Cittaslow!

De gemeente Midden-Delfland is op 28 juni 2008 officieel uitgeroepen tot de eerste Cittaslow gemeente van Nederland! Cittaslow is een internationaal keurmerk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners die op het gebied van natuur, landschap, bewuste voeding, streekproducten, cultuurhistorie en gastvrijheid tot de top behoren. Op zaterdag 28 juni ontving de gemeente in Italië het certificaat.

Juist in deze tijden van urbanisatie en veralgemenisering is het voor unieke, authentieke gebieden zoals Midden-Delfland belangrijk de lokale identiteit te koesteren, te versterken en verder uit te dragen. Cittaslow helpt bij het versterken van de bewustwording bij beleidsmakers, instellingen, ondernemers en inwoners.

Cittaslow Midden-Delfland

Het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de leefomgeving staat centraal bij Cittaslow, en zo ook bij de gemeente Midden-Delfland. Dit betekent dat een gezond milieu, het versterken van de landschappelijke kwaliteiten en een goede infrastructuur hoog op de agenda staan. Bovendien koestert de gemeente het cultuurhistorisch erfgoed en het aanbieden en promoten van streekproducten. Ook het genieten en gastvrijheid zijn belangrijke aspecten voor het leven in een Cittaslow gemeente.

Op zowel nationale als internationale schaal is de gemeente Midden-Delfland een Cittaslow bij uitstek. De sfeer van het open veenweidegebied en de karakteristieke dorpen - en dat alles juist binnen de sterk verstedelijkte bebouwing van Rotterdam, Den Haag en Delft - ervaren inwoners en bezoekers als heel bijzonder en waardevol.

Karakteristiek landschap van Midden-Delfland met koeien, fotograaf Hans de Lijser
Karakteristiek landschap van Midden-Delfland met koeien, foto: Hans de Lijser.

Recreatie

Naast de inwoners, wil de gemeente ook haar bezoekers graag laten genieten van de rust en ruimte die Cittaslow Midden-Delfland biedt. Vele routes nodigen fietsers, wandelaars en skaters uit om het uitgestrekte veenweidegebied met de authentieke dorpen te verkennen. Ook is het landschap met de sloten en vaarten zeer aantrekkelijk voor watersporters.

Eigenaren van streekgebonden bedrijven ontvangen de bezoeker graag als gast en in verschillende eetgelegenheden kunnen heerlijke streekproducten worden geproefd zoals druiven, kaas en honing.

Cittaslow Hoofdstad

Als eerste Nederlandse Cittaslow is de gemeente Midden-Delfland ook meteen Cittaslow Hoofdstad van Nederland. In die hoedanigheid zal de gemeente Midden-Delfland het nationaal Cittaslow netwerk in Nederland opstarten en andere gemeenten met dezelfde kwaliteit ondersteunen bij hun ontwikkeling tot een Cittaslow.

Nordic walking over de Voddijk - foto GDP
Nordic walking over de Voddijk - foto GDP.

Oorsprong Cittaslow

De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto (Italië). In 1999 werd de organisatie in het leven geroepen door burgemeesters van Orvieto, Bra, Greve in Chianti en Positano. Deze gemeenten waren al actief in de Slow Food beweging. Slow Food is sindsdien een onafhankelijke poot van het Cittaslow netwerk.

Het Cittaslow-netwerk is inmiddels uitgegroeid tot meer dan tachtig gemeenten in Europa, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland.

Midden-Delfland

De gemeente Midden-Delfland bestaat uit de woonkernen Den Hoorn, Maasland, Schipluiden, 't Woudt en De Zweth. Samen met het karakteristieke landschap vormen de kernen een groene zone tussen Den Haag, Delft, Rotterdam en het Westland. De gemeente Midden-Delfland heeft circa 17.500 inwoners.

Streekproducten bij Boerenbont - foto: GDP
Streekproducten bij Boerenbont - foto GDP.

Meer informatie